AAT Unit 30 Questions Sales receipts

Home Forums AAT Forums AAT Unit 30 Questions Sales receipts

This topic contains 6 replies, has 2 voices, and was last updated by avatar Sasha; 2 years, 2 months ago. This post has been viewed 203 times

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author
    Posts

  • avatar
    szuares
    Participant
    • Topics: 1
    • Replies: 3

    Hi,
    I`m doing Unit 30 questions for AAT and I`m unsure on answer in Sales Receipts question 11.
    I was counting on my own way as follow.
    NET + VAT = GROSS

    1.175 NET = 933
    NET = 794.04

    you can check it easily by 794.04 + (17.5% x 794.04) = 933

    So I persume NET is 794.04
    then we`re taking 5% discount from NET
    and discounted NET is 754.34
    then we have to add VAT @ 17.5% = 886.35

    Can anyone tell me if there is a mistake in answer? Or is it me thinking wrong way as there in option of 886.35 to select?
    Thank you in advance for answer.


    avatar
    Sasha;
    Participant
    • Topics: 2
    • Replies: 9

    The answer explains how to do it :

    This is quite a trick question! Remember that VAT is charged on the net figure after discount, whether or not discount is actually taken. The easiest way to check in practice, would be to look at the breakdown on the invoice!

    (basically you need to know the net to get the vat, rather than the gross)

    VAT = Net x 95% x 17.5%
    Gross = Net + (Net x 0.95 x 0.175)
    = Net + (Net x 0.16625)
    = 1.6625 x Net
    Net = Gross /1.16625
    = 933.00/1.16625
    = £800.00
    VAT = 0.175 x 0.95 x £800
    = £133.00

    Payment required = (0.95 x £800.00) + £133.00 = £893.00

    Hope this helps


    avatar
    szuares
    Participant
    • Topics: 1
    • Replies: 3

    Hi,
    I`ve seen answer for it but still unsure if is right.

    You can check that easily : If NET £800 + VAT 17.5% = £940
    (in question was GROSS £933 where 17.5% VAT included and this made me thinking this may be wrong answer as NET for it would be £754.04 then we take a 5% discount and add VAT; gives result of £886.35 ) Take a look on my calculation again and let me know what you`re thinking.


    avatar
    Sasha;
    Participant
    • Topics: 2
    • Replies: 9

    The calculation from net as 800 to gross = 933 doesn’t make sense. I’ve been looking at this for a little while, and your probably correct.

    An easier way to do this would be. Say £120 Gross, (VAT is 20%) To find net you say that gross £120 = 120% and to find net which is 100% you would then 120/120 = 1 x 100 = 100 Net.

    So using this formula. (Rough quick calculations) 933/117.5 x 100 = 794.042
    Net = 794.042

    Take away 5%. Net – 5% = 794.042 – 39.7021 = 754.3399

    + VAT @ 17.5% 754.4 + 132.02 = 886.42

    Which is very near your answer. We can only assume that the gross was supposed to be 940, otherwise the calculations become much harder for what was supposed to be a quick question.

    Hope THIS helps more than my last post and thanks for posting :D

    I’ve realised! The £133 in the question is £800 + £133 = £933!! Looks like an easy error to make

    ( Please read @admin. Regarding the Sales Receipts Question 11 – Gross should be 940 and the calculation is wrong. Check out the formula I use, it’s perhaps a better example to show in the answer! )

    Gross 940 as 117.5%
    Gross / 117.5 x 100 = NET

    940 / 117.5 = 8
    8 x 100 = 800
    Net = 800

    800 – 5% discount
    800 – 40 = 760
    760 = New Net

    760 + 17.5% VAT = Answer.
    760 + 133 = 893


    avatar
    szuares
    Participant
    • Topics: 1
    • Replies: 3

    Hi Sasha,
    Thank you for your post.
    My first answer was right. Take a look on your counting again :)
    933/117.5 x 100 = 794.042
    Net = 794.042 = 794.04

    Take away 5% = 754.338 = 754.34
    + VAT 17,5%
    754.34 + 132.01 = £886.35

    but this is not the case.
    Thank you you resolved my doubt.


    avatar
    szuares
    Participant
    • Topics: 1
    • Replies: 3

    Hi,
    Have you got priv I can send my sugestions as I found few more it didn`t comply with my calculations ?@


    avatar
    Sasha;
    Participant
    • Topics: 2
    • Replies: 9

    Not sure if I can through the website?
    I have email though

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)

You must be logged in to reply to this topic.